Zakaj avtoplin?

Zakaj avtoplinDandanes se že vsi zavedamo pomena okolja in njegove onesnaženosti, zato želimo vsi prispevati po najboljših močeh za ohranjanje čistega okolja z različnimi akcijami in uporabi okolju prijaznih sredstev. Ena od možnosti kako ohraniti okolje čisto, je avtoplin. Avtoplin in njegova vgradnja v avtomobile je v velikem porastu, saj je danes že okoli sedem milijonov avtomobilov na avtoplin. V Sloveniji se je avtoplin začel uveljavljati leta 2007, v ostalih evropskih državah pa tudi že nekaj let prej. Avtomobili na avtoplin imajo bolj tiho delovanje in izpuh je čistejši.

Avtoplin je okolju prijazen in poleg tega varnejši, ker ne proizvaja žvepla in ogljikovodikov, kateri so rakotvorni. Avtoplin je sestavljen iz mešanice ogljikovodikov propana in butana. Delovanje avtomobilov na avtoplin je bolj tiho in enakomerno, saje se ne tvorijo in ne mešajo z motornim oljem, to pa podaljša življenjski dobo avtomobilskega motorja.

Avtoplin je izdelan iz zemeljskega plina, nastaja pa tudi pri rafiniranju. Predelava avtomobila na avtoplin je pravilna odločitev, kaj ima avtoplin mnogo prednosti. Te prednosti so stabilno delovanje avtomobilskega motorja, ker avtoplin ne proizvaja sajastih in kovinskih usedlin v motorju, avtomobile, ki delujejo na avtoplin se vozi na srevis po daljšem časovnem obdobju, dovolj pa je že samo enkrat na leto, kar vam prihrani veliko denarja in časa. Na servisu pooblaščen serviser preveri cevi in očisti filter. Izgorevanje avtoplina je v plinastem stanju in tako ne nastaja mešanica s težkimi delci.

Danes nekateri proizvajalci avtomobilov, kot so Audi, Volvo, Fiat, Citroen, Volkswagen, Opel, Renault in Peugeot  v nove modele avtomobilov že sami vgradijo sistem za avtoplin, možna pa je tudi predelava vašega starega vozila drugih blagovnih znamk. Bolj ekonomična je vgradnja avtomobila v vozila na bencinski pogon, kot pa vgradnja v vozila na dizelski pogon.