Kako vemo, da so naše dlesni zdrave?

Da opazimo, če je naša ustna votlina popolnoma zdrava lahko opazimo že z tem kako zgledajo naše dlesni. Dlesni lahko povedo veliko, in vsaka oblika pomeni nekaj drugega, zato si je dobro kdaj o tem kaj prebrati ali pa se o tem pozanimati pri svojem osebnem zobozdravniku. Ne vem, ali veste, kako pravilno skrbeti za svoje dlesni, saj nam nihče ni nikoli omenil, da treba skrbeti tudi za dlesni, zato bi bilo dobro, da se začnemo pogovarjati tudi o takih težavah. Bolj podrobneje si lahko to preberete na spletni strani centra Doktor 1A, nekaj pa vam bomo v nadaljevanju povedali mi.

dlesni

Kdaj moramo obiskati zobozdravnika glede dlesni? Najbolje je obiskati, ko se opazi vnetje in so krvaveče, ko si umivamo zobe, ko se dlesni odmikajo od zob, ko so otečene in boleče. To največkrat povzročijo bakterijske plake, ki nastanejo na zobeh zaradi ostankov hrane. Ti ostanki hrane se pretvorijo v lepljivo zmes če ne želimo zgoraj naštetih težav. Največkrat veliko ljudi zamenja krvavenje med ščetkanjem za nekaj čisto normalnega in vsakdanjega, vendar to ni res. Zaradi takih, so začeli tudi delati reklame, da se dvigne znanje za posledice krvavečih dlesni in se začnejo zavedati, da je to slabo. Za take zadeve obstaja več dejavnikov.

Dejavniki, ki povzročajo bolezni dlesni so kajenje, hormonske spremembe, slaba ustna higiena, sladkorna bolezen, zdravila, premalo sline in genski zapisi. Bolezni dlesni lahko zgodaj opazimo kot pordečitev okoli zoba, žeja, glavobol, zamegljen vid, odvajanje vode in pomanjkanje energije. Je res, da so taki simptomi lahko pokazatelj česarkoli drugega in bomo prej pomolili tudi na kaj drugega kakor pa bolezni dlesni. Zato se tudi take bolezni opazi bolj proti koncu, saj se prej sploh ne zavedamo tega. Če želimo to preprečiti moramo najprej prenehati s kajenjem (če kadimo), izboljšati moramo higieno in v prehrano dodati vlaknine, katere izboljšajo imunski sistem, znižajo holesterol in zdravijo srce.

Bolezni, ki se lahko prikažejo na dlesni so gnivitis, paradontitis in napredna parodontoza. Pri večini se lahko zgodi, da so dlesni že tako poškodovane, da pride do izgube zob. Zato obiskujte svojega zobozdravnika in skrbite na svoje zobe, da boste na stara leta še vedno imeli svoje brez težav.