Kaj pomeni celiakija prehrana za zdravje

Celiakija prehrana pomeni, da je to prehrana brez glutena. Izraz z glutenom povezane motnje se nanaša na vsa stanja, ki so posledica zaužitja glutena, vključno s celiakijo, herpetiformni dermatitisom in občutljivost na gluten, zato je potrebna celiakija prehrana. Celiakija je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene otroke in odrasle. Dermatitis herpetiformis je kožna manifestacija celiakije, ko posamezniki s celiakijo in dermatitis herpetiformisom uživajo živila, ki vsebujejo gluten. Takrat se sproži imunski odziv, ki povzroči poškodbe resic v sluznici tankega črevesa. Posledično se hrana in njena hranila ne absorbirajo pravilno.

celiakija prehrana

Že majhne količine glutena v živilih lahko vplivajo na bolnike s celiakijo in herpetiformnim dermatitisom ter povzročajo zdravstvene težave, zato obstaja celiakija prehrana. Poškodba tankega črevesa se lahko pojavi tudi, če ni prisotnih simptomov. Občutljivost na gluten brez celiakije je imunski odziv na gluten s številnimi simptomi. Natančen vzrok ni znan zato je treba gluten odstraniti iz prehrane, zato se priporoča osebna celiakija prehrana.

Gluten je generično ime za nekatere najdene vrste beljakovin v običajnih žitnih zrnih pšenice, ječmena, rži in njihovih proizvodov oziroma soordnikov. Primeri so pira, zdrob, durum in tritikala ter drugi žitni izdelki, ki vsebujejo gluten in jih najdemo v hrani. Izberite naravno brezglutensko žito in moko, vključno z rižem, kasavo, koruzo, sojo, krompirjem, tapioko, fižolom, kvinojo, prosom, ajdo in amarantom. Raziskave kažejo, da je uživanje čistega, nekontaminiranega ovsa v zmernih količinah do polovice skodelice suhih valjanih ovsenih kosmičev na dan še primerno. Preden ugotovite, da je celiakija prehrana za vas prava, se posvetujte s svojim zdravnikom ali dietetikom.

Ključ do uspešnega sledenja dieti brez glutena je ta, da postanete pozorni in temeljiti pri branju oznak na embalaži živila. To vključuje oznake sestavin brez glutena. Proizvajalci lahko kadar koli spremenijo sestavine zato vsakič, ko kupujete živila, morate prebrati etikete. Če ima izdelek oznako »brez glutena«, mora živilo vsebovati manj, kot je predpisano glutena, pa tudi izpolnjevati druge kriterije.