Sončna elektrarna za zagotavljanje samooskrbe z elektriko

Sončna elektrarna predstavlja odličen način za zagotavljanje samooskrbe z električno energijo. Ker so cene energentov, še posebej elektrike, v zadnjih letih poskočile v višave, je domača sončna elektrarna  postala eden najboljših načinov, za zmanjšanje mesečnih položnic in zagotavljanje energetske neodvisnosti. Čeprav pri njenem nakupu ne gre za ravno majhno investicijo, pa strokovnjaki zatrjujejo, da se vam ta povrne že v nekaj letih od samega nakupa. Z začetka boste opazili bistveno nižji znesek na mesečni položnici za električno energijo (oziroma skoraj ničen, v kolikor bo vso porabljeno elektriko proizvedla vaša sončna elektrarna), nato pa si boste skozi leta uporabe ves svoj finančni vložek tudi povrnili.

sončna elektrarna

V nadaljevanju vam predstavljamo, kako poteka izgradnja domače sončne elektrarne, vse od ideje do izvedbe in katere so tiste prednosti, ki vas bodo nedvomno navdušile.

Zakaj je sončna elektrarna prava izbira za vas

Že kratek izlet po Sloveniji vam bo razkril, da se vse več domačih gospodinjstev odloča za izgradnjo samooskrbne sončne elektrarne. Ljudi k temu spodbuja predvsem dejstvo, da jim sončna elektrarna zagotavlja energetsko svobodo in neodvisnost od obstoječega ponudnika električne energije.

Če tudi vi že dlje časa razmišljate o montaži sončnih celic za pridobivanje elektrike, vam spodaj naštevamo nekaj poglavitnih dejstev, ki govorijo v prid nakupu domače elektrarne:

  • z izgradnjo sončne elektrarne za domačo uporabo si zagotovite brezplačno električno energijo za ogrevanje, hlajenje in za vse ostale velike in male električne potrošnike.
  • samooskrbna elektrarna predstavlja odlično investicijo, ki se po mnenju strokovnjakov povrne v nekje sedmih do osmih letih. To pomeni, da po izteku tega obdobja  nimate več stroškov za električno energijo.
  • ker s sončno elektrarno postanete popolnoma neodvisni od dviga cen električne energije in nestabilnega trga z energenti.

sončna elektrarna 1

Dodatno pa je potrebno poudariti, da vgradnja sončne elektrarne predstavlja strateško usmeritev države v bolj čisto okolje. Prav zaradi tega dejstva država za nakup sončne elektrarne predvideva posebno EKO subvencijo v višini 180 evrov na kilovat instalirane moči. Poleg tega pa so za nakup samooskrbne elektrarno na voljo ugodni krediti s subvencionirano obrestno mero. To v grobem pomeni, da boste investicijo enostavno odplačevali kar s prihranki pri vsakomesečnih stroških električne energije.

Postopek izgradnje domače elektrarne na sončne celice

Projekt sončna elektrarna zahteva kar nekaj natančnosti in urejanja dokumentacije, zato vam svetujemo, da se po pomoč obrnete na strokovnjaka. Eno takih podjetij pri nas je tudi EkoFrank d.o.o., kjer vam pomagajo do hitre pridobitve vseh potrebnih dovoljenj in subvencij. Njihova ekipa pravi, da je sama elektrarna vgrajena zelo hitro, navadno pa se zaplete pri birokracij. Poleg montaže je namreč potrebno izvesti še nekatere druge aktivnosti, ki so zakonsko predpisane in brez katerih vam elektrarne distributer ne bo priključil v omrežje.

Postopek izgradnje sončne elektrarne je naslednji:

  • ogled objekta s strani izkušenega izvajalca in natančno definiranje vseh podrobnosti,
  • priprava ponudbe za stranko z vsemi detajli,
  • potrditev ponudbe s strani stranke,
  • priprava vseh potrebnih vlog in obvezne dokumentacije, ki jo je potrebno predložiti ob oddaji vloge za pridobitev Elektro soglasja in EKO subvencije,
  • delo na objektu stranke – strojna in elektro montaža sončne elektrarne,
  • električni priklop sončne elektrarne v omrežje, ki jo izvede upravljalec električnega omrežja,
  • povezava elektrarne na internet in seznanjanje stranke z njeno uporabo.

sončna elektrarna 2

Moč sončne elektrarne

Najpomembnejši kriterij, ki ga je potrebno upoštevati pri izbiri sončne elektrarne je njena moč. Ta mora biti skladna z vašimi uporabniškimi potrebami, oziroma povprečno (letno) porabo električne energije. Če bo vaša sončna elektrarna proizvedla več elektrike, kot jo vaše gospodinjstvo sicer porabi, boste višek morali oddati v sistem pri obstoječem distributerju. Povprečno letno porabo energije lahko s pomočjo tabel izračunate sami ali pa se za pomoč obrnete na ponudnika sončnih elektrarn. Ta vam bo pomagal do izbire najbolj optimalnega modela samooskrbne elektrarne (moč, dimenzija panelov in število potrebnih modulov), ki bo poskrbel za popolno udobje bivanja.