Sladkorna bolezen – prepoznajte znake in jo ustrezno zdravite

Imate sami ali kdo od vaših bližnjih sladkorno bolezen? Veste, kakšni so simptomi sladkorne bolezni? Pri sladkorni bolezni je pomembno, da se jo kmalu odkrije, saj se jo le tako lahko ustrezno in pravilno zdravi.

Pri sladkorni bolezni ali diabetesu gre za skupino presnovnih motenj glukoze, zanjo pa je značilna kronično povišana vrednost glukoze v krvi. Glukoza (krvi sladkor) je pomembna za naše možgane, celice tkiv in drugih organov, saj jim dovaja potrebno energijo. Običajno se glukoza, ki jo zaužijemo absorbira v črevesju in gre v krvni obtok, kar povzroči povišano vrednost glukoze v krvi. To je za inzulin, ki se nahaja v trebušni votlini, signal, naj se začne sproščati. Inzulin namreč privzame glukozo iz krvi in jo prenese v celice, ki jo potrebujejo kot vir energije za delovanje. Ta potek se pri zdravih ljudeh dogaja sam od sebe, s čimer se uravnava raven glukoze v krvi.

sladkorna bolezen

V nasprotnem primeru, če inzulin ne deluje dobro, pa pride do sladkorne bolezni, saj glukoza ne more priti v celice, ampak v visokih koncentracijah ostaja v krvi. Glede na vzrok pomanjkanja inzulina se ločijo različni tipi sladkornih bolezni. Sladkorna bolezen tipa 1 nastane, ker so beta celice v trebušni slinavki uničene, zato ne morejo proizvajati inzulina. Tem bolnikom zato zelo primanjkuje inzulina. Sladkorna bolezen tipa 2 je posledica zmanjšane odzivnosti tkiv na inzulin. Ti bolniki imajo zato dovolj inzulina, a ga celice ne sprejmejo oziroma se nanj ne odzovejo. Gestacijska sladkorna bolezen pa se pojavi v času nosečnosti in v večini primerov po porodu izgine.

Višja kot je koncentracija glukoze v krvi, bolj se kažejo simptomi, značilni za sladkorno bolezen. Ti so odvisni tudi od tega, kateri tip sladkorne bolezni imamo. Najpogostejši simptomi so povečana žeja, glavobol, izguba telesne teže, večja lakota, razdražljivost, utrujenost, pogostejše uriniranje in počasnejše celjenje ran in meglen vid. Različni tipi bolezni nastanejo zaradi različnih vzrokov.