Kdaj pomaga oralna kirurgija in kako do nje priti

Oralna kirurgija pomaga pri komplikacijah z zobmi, o tej temi si več preberite tukaj https://luxdental.si/oralna-kirurgija/ in se prej pogovorite s svojim zobozdravnikom, da vas po potrebi tja tudi napoti. Če imate težave z zobmi, dlesnimi ali čeljustjo, pojdite k zobozdravniku, tudi če vas boli okoli ust ali obraza. Vaš zobozdravnik lahko reši večino težav z usti. Če misli, da potrebujete oralnega kirurga, vam ga bodo priporočil. oralna kirurgija je največkrat nujna, ko gre za modrostne zobe in težave z njimi, zlomljene zobe ali zobe, katere zdravnik ne mre več rešiti.

 oralna kirurgija
Če vaš zobozdravnik priporoča maksilofacialno operacijo, govori o specialnosti zobozdravstva, ki se nanaša na vaš obraz in čeljusti. To je operacija, katero izvaja oralna kirurgija, ki zdravi bolezni in poškodbe predelov okoli ust. Oralni in maksilofacialni kirurgi imajo dodatno usposabljanje in izobraževanje, ki presega tisto, kar se pričakuje od zobozdravnika, zato je oralna kirurgija specialistična veja zobozdravstva. Nekateri pridobijo medicinsko diplomo skupaj z diplomo oralne kirurgije. Vključujejo vsaj 4 leta usposabljanja v bolnišničnem kirurškem programu skupaj z zdravniki v številnih različnih specialitetah, vključno z anestezijo. To vključuje različne vrste intravenske sedacije, vključno s splošno anestezijo, kjer ste nezavestni in ne čutite bolečine. Vključuje lahko tudi lokalno anestezijo, pri kateri se za poseg omrtviči le majhen del telesa.
Oralna kirurgija vam lahko pomaga iz več situacij. Impaktirani zobje so večinoma modrostni zobje, imenovanimi tudi tretji kočniki. Lahko pa se zgodi tudi na drugih mestih v ustih. Včasih ti zobje izhajajo iz roba dlesni in je čeljust dovolj velika, da omogoča prostor zanje, vendar večinoma ni tako. Ko zobje prvič stopijo skozi dlesen, je lahko gneča, tako da sploh ne pridejo ven ali pa ne izstopijo v celoti. To lahko povzroči vnetje dlesni in okužbe tkiva dlesni, ki obdaja modrostne zobe. Poleg tega lahko impaktirani modrostni zobje povzročijo trajne poškodbe bližnjih zob, dlesni in kosti ter včasih povzročijo nastanek cist ali tumorjev, ki lahko uničijo dele čeljusti. Pri teh težavah pomaga oralna kirurgija.