Kozarci imajo pomembno vlogo pri postrežbi različnih pijač

So se k vam napovedali visoki obiski, vi pa ste ugotovili, da sploh nimate primernih kozarcev v katerih bi jim postregli pijačo? Ali pa, da nimate dovolj kozarcev za vse? Potem kliknite na https://www.drinx.si/kozarci in med široko ponudbo najrazličnejših kozarcev boste gotovo našli tiste, ki jih potrebujete.

kozarci

Izbira pravih kozarcev za določeno pijačo je enako pomembna kot uporaba pravih začimb za določeno jed.

Romantična večerja ali poslovni obisk?

Če se pripravljate na to, da boste svojo boljšo polovico presenetili z romantično večerjo, potem poskrbite, da bo vse res tako kot mora biti. Enako velja tudi pri poslovnih obiskih, ki jih boste pogostili s kosilom ali večerjo. V obeh primerih morate svoje goste navdušiti in jim pokazati, zakaj izbrati vas – punco morate prepričati, da se dobro znajdete v kuhinji in da jo boste vse življenje razvajali, poslovnim partnerjem pa morate pokazati, da jih cenite in kako bi to storili bolje kot tako, da jim postrežete z večerjo, ki jih bo vrgla na rit in navdušila. Poleg vsake dobre hrane pa se prileže tudi kozarec dobrega vina. Pa veste, kakšen kozarec je primeren za katero vino? Berite dalje in kmalu boste tudi to obvladali.

Rdeče, belo vino ali penina

Ne tako dolgo nazaj je v družbi veljalo prepričanje, da izbira kozarca za vino ne igra velike vloge, važno, da je pijača v njem dobra. Z razvojem kulture pitja vina pa se čedalje več ljudi zaveda, da to ne drži. Gotovo ste že slišali primerjavo, da če kakovostno vino postrežemo v neprimernem kozarcu, je enako, kot če odlično glasbo predvajamo po slabem zvočniku. Rezultat je v obeh primerih slab. Pri izbiri kozarcev morate biti pozorni na kakovost in debelino stekla, velikost odprtine, višino kozarca in površino stekla.

kozarci

Dekander je vrč posebne oblike.

Vsak, ki nekaj da na dobro postrežbo, bi moral imeti doma vsaj pet tipov kozarcev, da lahko vsakemu vinu omogoči, da v polnosti zasije. V nadaljevanju vam bomo predstavili teh pet tipov kozarcev:

– Kozarci za rdeče vino, 547 ml. V teh kozarcih strežemo vsa rdeča vina, prav tako macerirana vina, pa tudi bela. V njih lahko postrežete starana vina in vina, ki so bogata z minerali, tanini in močnimi aromami. To kozarci so večji in visoki z odprtim zgornjim delom. Taka oblika vinu zagotavlja stik s steklom na večji površini kot pri ostalih kozarcih, kar pomeni, da bo vsa kakovost, ki jo vino premore prišla lepo do izraza. Široko ustje omogoča kroženje zraka po kozarcu in hkrati zadrži vse arome, ki so v vinu.
– Kozarci za belo vino 398 ml. V teh kozarcih se streže bela vina, pa tudi rdeča vina z visoko kislino, na primer modro frankinjo ali modri pinot. Zadnje čase je trend, da se v teh kozarcih streže tudi penino, saj omogočajo dodatek različnih aromatičnih dodatkov in dekoracij. V te kozarce lahko točite vina z visoko kislino, mlada vina, mošt in mešane pijače z vinom. Kozarci so visoki, pri ustju ožji, spodaj pa širši, zato zadržijo svežino in poudarijo posebne arome vina.
– Kozarci za penino 252 ml so še nekoliko ožji in tanjši od kozarcev za belo vino. Zaradi specifične oblike se jih je prijel tudi žargonski izraz tulipančki. Uporabili jih boste, ko boste želeli postreči peneča vina ali kakšne druge mešanice iz penečih vin. Velja opozoriti, da v te kozarce postrezite le sveže penine, za starejše letnike pa je bolje uporabiti kozarce za belo vino. Specifična oblika teh kozarcev omogoča, da vino razvije mehurčke, ki z dna potujejo proti vrhu v obliki verižice. Bolj kot je verižica bistra in manj kot ima mehurčkov, tem boljše vino imamo pred sabo.
– Dekander 1400 ml. To je steklen vrč specifične oblike, ki poskrbi za prezračevanje pijač in ločuje usedline od tekočine. V postopek dekantiranja je dobro vključiti vsa stara in macerirana vina, pa tudi vina, ki so dalj časa ležala v sodu.
– Kozarci za žgane pijače in vodo 320 ml. Ob vsakem obroku ali kavi si ponavadi zraven postrežemo še kozarec vode in tudi tu je pomembno, v kakšnem kozarcu jo postrežemo – verjetno bi kar malo začudeno pogledali, če vam bi natakar ob vaši najljubši kavi prinesel vodo v kozarcu za vino! Za postrežbo vode se uporabljajo posebni kozarci, ki se ožijo od dna proti vrhu. Enake kozarce se uporablja tudi pri postrežbi žganih pijač in likerjev, pri čemer je v navadi, da kozarec najprej napolnimo z ledom, nato pa čez prelijemo žgano pijačo oziroma liker.
– Kozarci za sok in vodo390 ml. V teh kozarcih strežemo vodo in sokove, pa tudi brezalkoholne mešanice (frapeje, limonade itd.) in alkoholne mešanice (Mojito, Cuba Libre itd.), celo pivo.

kozarci

Žgane pijače se toči v enake kozarce kot vodo.

Za konec še nekaj zanimivosti in nasvetov

– Kozarcev za vino ali penino nikoli ne držite za čašo, saj v tem primeru pijačo segrevate.
– Čeprav je vsak šampanjec peneče vino, pa obratno ne velja. Šampanjec lahko imenujemo le vino, ki prihaja iz regije Champagne v Franciji.
– Če želite pričarati res popolno postrežbo, kozarce predhodno ohladite v hladilniku na temperaturo, primerno postreženi pijači.
– Ste se kdaj vprašali, zakaj sommelierji vino v kozarcu vedno najprej zavrtijo? Ker s tem vino pride v stik s steklom in zrakom na čim večji površini in tako v polnosti razvije svoje arome.