Kotne sedežne garniture – privoščite si vrhunsko udobje

Obvezen kos pohištva vsake dnevne sobe je brez dvoma sedežna garnitura, ki vam omogoča udobno spremljanje najljubšega tv programa. Med bolj priljubljene pa sodijo sedežne garniture za v kot, saj vam nudijo dovolj prostora tako za popoldanski počitek, kot tudi druženje s prijatelji ali družino ob napetem filmu. Sodobni modeli so zelo elegantni, poleg tega pa je ena izmed glavnih prednosti kotne sedežne garniture ta, da ustvari optično iluzijo večjega prostora in hkrati poveča njegovo funkcionalnost. Njihova zasnova se popolnoma prilega v kotni del dnevnega prostora, kar predstavlja še eno v vrsti njihovih prednosti – kotne sedežne garniture vam namreč nudijo bistveno  večji prostor za sedenje kot klasične garniture.

kotne sedežne garniture

Kotne sedežne garniture v različnih izvedbah

Poznamo več različnih vrst kotnih sedežnih garnitur, izbira pa je odvisna od velikosti in razporeditve vašega dnevnega prostora. Na tržišču so vam na voljo različne dimenzije kotnih sedežnih garnitur, zato se lahko za njihov nakup odločijo tudi vsi latniki manjših dnevnih sob in tako v svoj dom pripeljejo odličen kos pohištva, ki ne razočara. Najbolj priljubljeni obliki kotnih sedežnih sta:

  • L-oblika: gre za najbolj klasično kotno garnituro, ki je primerna za različno velike dnevne sobe, saj obstaja v različnih dimenzijah in je izjemno praktična. Na voljo so vam v desni in levi postavitvi, zato morate izbrati tisti model, ki se prilega vašemu prostoru. Slednje označite pri naročilu kotne sedežne garniture.
  • U-oblika: sedežne v U-obliki veljajo za še posebej razkošne in elegantne, v prostor pa vnesejo prav posebno stilsko dovršenost. Zaradi posebne zasnove v obliki črke U, so vam na voljo le v večjih dimenzijah. Posledično so primerne le za bolj prostorne dnevne sobe.

Ko izbirate kotno sedežno garnituro bodite najbolj pozorni na njeno velikost, saj mora ta biti funkcionalna in vam nikakor ne sme vzeti preveč prostora za gibanje. Prav tako se naj izbrani model ujema s stilom preostalega pohištva. Tako bo namreč celotna dnevna soba delovala harmonično in stilsko dovršeno, vi pa se boste v njej dobro in prijetno počutili.

kotne sedežne garniture

Pestra paleta materialov in barv

Uporabniki lahko poleg velikosti izbirate tudi med pestro ponudbo barv in materialov, iz katerih so narejene najboljše kotne sedežne garniture. Med bolj priljubljene sodijo sedežne iz usnja, umetnega usnja in kakovostne tkanine. Če je le mogoče vam svetujemo, da izberete material, ki je odporen na tekočine in je hkrati dovolj enostaven za čiščenje  ter vzdrževanje. Slednje velja predvsem za družine z majhnimi otroki, pri katerih se občasnim packam in madežem preprosto ni mogoče izogniti.

Kar zadeva barve in barvne odtenke pa imate popolnoma proste roke, le paziti morate, da se kotna sedežna ujema z barvami preostalega pohištva dnevne sobe. Nekateri uporabniki si želijo, da izbrana sedežna v prostoru izstopa. Če tudi vi sodite mednje, se odločite za nekoliko bolj udaren model, v opazni barvi. Medtem ko so za ljubitelje minimalizma veliko bolj primerne nevtralne in zemeljske barve. Dobro si je zapomniti tudi dejstvo, da svetle barve prostor optično povečajo, medtem ko temnejši odtenki le tega pomanjšajo. Pri tem pa naj poudarimo še, da naj se izbrana barva sklada z vašimi uporabniškimi potrebami – svetlejše sedežne boste namreč morali pogosteje čistiti.

Pametne uporabniške rešitve

Poleg vrhunskega udobja, vam sodobne kotne sedežne garniture ponujajo številne pametne uporabniške rešitve, s katerimi bodisi pridobite nov prostor za shranjevanje ali pa poskrbite za dodatno udobje bivanja. Številni modeli sedežnih garnitur imajo tako pod sediščem nameščen dodaten predal za shranjevanje, drugi pa se raztegnejo v dodatno ležišče. Ta je odličen pripomoček v primerih, ko pri vas prespijo družinski člani iz oddaljenega kraja ali prijatelji. Nenazadnje pa, zakaj nebi kotne sedežne garniture raztegnili kar med gledanjem filma in si tako privoščili vso mogoče udobje, ki vam ga nudi ta nepogrešljiv kos pohištva.