Vsekakor je čili ena pomembnejših začimb, ki jo uporablja vse več ljudi. Pomembno si je zapomniti, da čili ni le začimba za tiste, ki imajo raje bolj pekoče jedi, pač pa za vse, saj ga je možno dodajati popolnoma vsem jedem le za popestritev okusa. Res je da čili slovi po zelo pekočem okusu in da je predvsem značilen za druge kraje po svetu, pa vendar ga tudi v sloveniji zelo radi uporabljamo.Vsekakor je ogromno ljubiteljev pekoče ali malo bolj mehiške hrane in si zato radi privoščijo tudi čilijeve omake. Če želimo popestriti okus omaki ali ji dodati bolj pekoči okus le uporabimo čili in je stvar rešena. V kolikor pa se nam pripeti, da dodamo v hrano preveč čilija pa smo lahko brez skrbi, saj je možno okus čilija tudi omiliti. V kolikor se zgodi, da je omaka prepekoča za vaš okus lahko k jedi dodate kruh ali pa riž. V kolikor pa se vam zgodi, da zaužijete preveč samega čilija pa je edinstvena rešitev kozarec mleka, kajti mleko je bogato z maščobo, katera pa raztopi kapsaicin, ki tudi povzroča tako pekoč okus čilija.
Kot lahko vemo čili sam po sebi sploh ni pekoč, pač pa pekoč občutek ustvarja kapsaicin. Ko uživamo čili moramo biti pozorni, da ga ne zaužijemo preveč še posebej, če smo zelo občutljivi nanj, saj imamo lahko tudi resenejše težave, če pretiravamo. V kolikor pripravljamo je za več ljudi je dobro prej vedeti ali imajo vsi radi čili ali ne, kajti marsikdo je lahko tudi občitljiv na čili in ga ne sme niti poizkusiti. In v primeru, da imamo na obisku ljudi, ki ne marajo čilija jih enostavno pripravimo drugačen obrok ali pa si ga ostali pozneje dodajo v jed. Možno pa je čili dodati jedem v čisto majhnih količinah, da se ga ne čuti preveč in se sploh ne opazi, da je dodan jedi.