Kako vam pomaga smrekova smola na počitnicah

Smrekova smola je pomembna sestavina v zdravilstvu. Smola iz smreke in izdelki izdelani iz nje so na tem naslovu.
Smrekova smola je gosto tekoč izloček smreke. Smrekova smola se izloča preko specializiranih struktur, ki se nahajajo tako v notranjosti debla, kot tudi na njegovi površini. Njena kemijska sestava se je začela odstirati šele z razvojem spektrometrije in kromatografije, poznavanje mehanizmov, s katerimi jo drevesa izločajo, pa z razvojem elektronske mikroskopije in njene uporabe v botaniki. Smrekova smola je sestavljena iz preko 80 različnih organskih spojin.

 smrekova smola

Za smolo iglavcev danes vemo, da je sestavljena iz hlapnega dela pretežno iz monoterpenov, ki igrajo pomembno vlogo pri obrambi pred insekti in patogeni, ter iz nehlapnega dela, ki sestoji iz diterpenskih kislin. Mehanizmi zdravilnih učinkov, ki jih pripisuje smrekovi smoli izročilo, izhajajo iz kombinacije snovi v smrekovi smoli.

Tudi v slovenskem prostoru so kmetje izdelovali različne pripravke iz smrekove smole in smrekovo mazilo na različne načine. Uporaba je bila vsestranska, predvsem pa so z njimi zdravili mastitis pri kravah, za zdravljenje ran ter različnih boleznih pri živini in ljudeh. Da smrekova smola učinkuje na mišice, telesno odpornost ter na kožne bolezni, izpuščaje in rane, pa je pisal tudi slovenski zeliščar pater Simon Ašič.

V ljudskem zdravilstvu moderne dobe se je izročilo ohranilo in se je smrekova smola uporabljala za zdravljenje odrgnin, artritisa, turov, opeklin, prehlada, tuberkuloze, kašlja, driske in drugih prebavnih motenj, glavobola, vnetij grla, revmatizma, kamnov, tumorjev in ran.

S smrekovo smolo so zdravili tudi bakterije, tudi zelo trdovratne bakterije kot sta mrsa in vre. Smrekova smola deluje tudi proti glivicam. Z mazilom smrekove smole se zdravijo tudi rane in preležanine. Iz smrekove smole v Smrekovitu izdelujejo veliko izdelkov, med njimi smrekovo mazilo. Smrekovo mazilo je izdelano ročno z ekoloških sestavin, to so smrekova smola, palmova mast, čebelji vosek in bučno in sončnično olje, ki skrbita za mazljivost.