Kaj je WordPress vtičnik?

Če ste na spletu pregledovali članke o sistemu WordPress, na katerem je zasnovanih več milijonov spletnih strani, ste zagotovo pogosto naleteli na izraz vtičnik (ang. plugin). Ker začetnikom omenjena beseda lahko povzroča kar nekaj težav z razumevanjem, smo se odločili, da pripravimo prispevek, v katerem bomo pojem podrobneje predstavili.

WordPress vtičnik je dodatek, s katerim sistemu dodamo novo funkcionalnost. Z drugimi besedami – gre za programsko kodo, ki po aktivaciji v WordPress administraciji spletni strani omogoči nekaj novega. Funkcije vtičnikov so zelo različne, saj gre lahko za praktično karkoli. Z vtičnikom lahko na spletno stran dodamo kontaktni obrazec, gumbe za deljenje vsebin prek socialnih omrežij, obrazec za prijavo na e-novice in podobno. Vtičniki omogočajo filtriranje oziroma izbris neželenih komentarjev, odpiranje slik v lepo oblikovanih oknih ali vnos meta podatkov v HTML kodo strani.

wordpress vtičnik

Prav tako lahko z vtičniki poskrbimo za višjo raven zaščite spletne strani, samodejno izdelovanje varnostnih kopij ali pa WordPress strani dodamo funkcionalnost spletne trgovine. Našteli smo le nekaj primerov, saj je možnih dodatkov praktično neomejeno. Za več o vtičnikih, njihovem delovanju ter o samem sistemu WordPress obiščite WP klub: WordPress Slovenija.

Nekateri razvijalci omogočajo brezplačno rabo vtičnikov, medtem ko drugi njihovo uporabo zaračunavajo. Za preprosto spletno stran, na primer za predstavitveno stran podjetja ali blog, povsem zadostujejo brezplačni vtičniki. Nekaj plačljivih vtičnikov je običajno potrebnih pri večjih spletnih trgovinah ali obsežnejših portalih. Brezplačne boste našli na uradni strani WordPress.org, za plačljive pa priporočamo obisk strani CodeCanyon.net.

Namestitev brezplačnega vtičnika je zelo enostavna, saj jo lahko izvedete kar v WordPress administraciji. Če imate nastavljen slovenski jezik, v meniju na levi strani poiščite povezavo »Vtičniki«. Nato kliknite na gumb »Dodaj« in v iskalnik vpišite ime želenega vtičnika. Preostane vam le še klik na »Namesti zdaj« in po namestitvi na »Aktiviraj«. Nekateri vtičniki delujejo na principu Plug and Play, kar pomeni, da vam po namestitvi ni potrebno storiti nič. Za primer lahko navedemo vtičnik »Stop Spam Comments«, ki preprečuje prejemanje neželenih komentarjev. Večina vtičnikov pa vključuje tudi nastavitve, s katerimi prav tako upravljate neposredno v svoji WordPress administraciji.

Naj vam za konec svetujemo še nekaj zelo priljubljenih vtičnikov, ki pridejo prav na praktično vsaki spletni strani. Za optimizacijo strani si namestite Yoast SEO, za preprečevanje »spam« komentarjev je najbolj popularen Akismet, gumbe za deljenje prek socialnih omrežij bo omogočil Simple Share Buttons Adder, za učinkovito predpomnjenje in s tem hitrejše delovanje spletne strani pa bo poskrbel WP Super Cache. Katere WordPress vtičnike pa uporabljate vi?