Avtosedeži za različne starosti otrok

Avtosedeži so namenjeni otrokov različnih starostnih skupinah. Avtosedeži namenjeni otrokom do 13 kilogramov, so namenjeni otrokom nekje do osmega oziroma devetega meseca.

AvtosedežiKdaj bo otrok prerasel nek sedež je seveda odvisno od njegove telesne teže. Pri nakupu avtosedeža pa nikakor ni pomembna samo otrokova teža, vendar tudi njegova višina. Otroci, ki dopolnijo osem oziroma devet mesecev starosti so veliko bolj radovedni, več se gibljejo, so bolj nemirni in imajo povsem drugačne zahteve kakor otroci v prvih mesecih otrokovega življenja. Nikakor ni smiselno kupiti otroški avtosedež namenjen otrokom do 18. meseca starosti. Ti avtosedeži so nesmiselni in po mnenju strokovnjakov neuporabni. Lupinice, ki so namenjene najmlajšim, omogočajo le ležeči položaj, ki pa nekoliko večjemu otroku nikakor ni zanimiv in udoben. Večji otroci namreč že sami sedijo, sami lahko dvigajo glavico, hkrati pa si želijo med vožnjo opazovati okolico. Za dojenčke do 9. meseca starosti, pa je velikokrat najbolj priročna prav lupinica, saj je mogoče otroka v njej tudi prenašati. Otrok je v njej udobno nameščen, ima podporo za glavo in vrat. Je pa res, da se uporaba lupinic ne priporoča za daljše časovno obdobje. Pediatri staršem priporočajo, da je otrok v lupinici skupaj le kakšni dve uri. V prvih dneh otrokovega življenja je lupinici potrebno uporabiti tudi dodatne podložke, ki fiksirajo otrokovo glavico in skrbijo, da otrok prekomerno ne drsi. Avtosedeži so narejeni iz različnih materialov. Osnova avtosedeža je najpogosteje plastična, na katero je nato pritrjena prevleka iz blaga. Prevleke, ki so nameščene na otroški avtosedež so pralne, saj jo lahko otroci umažejo in nesmiselno bi bilo, da je ne bi mogli očistiti. Avtosedeži morajo biti nameščeni tako, da otrok gleda v smeri vožnje, slednje je še posebej pomembno v kolikor pride do prometne nesreče. Otroški avtosedeži so nastavljivi, saj otroci niso enako veliki, tako lahko starši naslon za roke in glavo prilagodijo otrokovi velikosti in njegovim potrebam. Med novostmi, ki so že nekaj časa na tržišču je tudi sistem Isofix, katerega lahko namestimo v večino avtomobilov. Avtosedeži, ki podpirajo sistem Isofix, so varnejši, saj obstaja manj možnosti, da bi bil avtosedež napačno pritrjen, hkrati pa je lažje tudi nameščanje, saj ni potrebno nenehno uporabljati varnostnega pasu.

Otroci bi naj med sedenjem v avtosedežu gledali v smeri vožnje, zato je naj priročnejše, če se avtosedež namesti na zadnje sedeže.