Zobobol nas vedno preseneti

Zdravje zob in celotne ustne votline sodi med najpomembnejša področja posameznikovega življenja, zobobol pa je neke vrste alarm, ki bolnika opozori, da je čas za spremembe. Zobobol je huda težava, ki prizadene številne posameznike, razlogov zanj pa ni možno vedno najti.

Kaj poimenujemo pod izrazom zobobol?

Gre za stanje, ki ga opredelimo kot bolečino v ali v okolici samega zoba. Stanje bolniki običajno kot boleče opisujejo skozi cel dan, se pa pogosto zgodi, da se stanje poslabša ponoči. Eden od vzrokov, zakaj je temu tako, naj bi bilo dejstvo, da je oseba ponoči običajno v ležečem stanju, zaradi česar kri potuje proti glavi. Dodatna kri pa naj bi povečala bolečino in pritisk, ki jo potem bolnik zaznava v obliki zobobola.

Prepričani smo, da ste se vsaj enkrat v življenju že srečali z vsaj blago obliko zobobola, ki je najpogosteje posledica vnetja oziroma preobčutljivosti dlesni. Stanje pa lahko v takih primerih brez težav zdravimo sami, neodvisno od strokovnjakov – z ustrezno ustno higieno, zdravo prehrano ter protibolečinskimi sredstvi, ki bodo bolečino olajšali.

 

zobobol

 

V primeru resnejših stanj, ko so bolečine hujše, pa je zdravljenje nujno prepustiti strokovnjakom. V prvi vrsti je potreben obisk osebnega zobozdravnika, ki bo ocenil trenutno stanje zob in vas, po potrebi, usmeril do zobozdravnikov specialistov. Pogosto imajo pri tem pomembno vlogo ustni higieniki, ki bodo preverili ustno higieno vaše ustne votline, predvsem pa preverili stanje morebitne prisotnosti parodontoze, ki sodi med najpogostejše (pa tudi najbolj kritične) vzroke zobobola.

Kako sploh vem, za kako resno stanje gre?

Dejstvo je, da tega brez strokovnega znanja en morete vedeti. Zagotovo pa med resnejša stanja sodijo zoboboli, ki trajajo več kot 1 oziroma dva dni. Dalje zoboboli, ki jih spremlja huda bolečina, ki je niti z uporabo protibolečinskih sredstev ne morete omiliti oziroma odstraniti. Med alarmantne simptome pa sodijo še povišana telesna temperatura, bolečine v ušesih ali ustih med širokim odpiranjem ust.