Ribolov je težak šport

RibolovRibolov je miren rekreacijski šport, kjer vržete trnek v vodo in čakate, dokler se ne ujame riba. Več o ribolovu si lahko preberete na Slo-fishing.si. Ribolov pa ni le igra čakanja, ampak ima tudi pripomočke, ki nam pomagajo izslediti in uloviti ribe.

Za ribolov potrebujemo veliko znanja, kot na primer, moramo znati potegniti s pravilno močjo. Ko ribo potegnete iz vode morate paziti na palico, da se ne zlomi in vrvico, da se ne strga. Ribe je najboljše loviti v mrzlih pogojih to je okoli temperature 10°C, saj takrat ne porabimo toliko krmila, ker imajo ribe nizek metabolizem, ko pa se segreje potrebujemo malo več hrane, da ribe privabite. Paziti pa moramo, da pri hranjenju rib ne pretiravamo.

Na vaši vrvici, katera je navezana na palico, pa mora biti trnek in tudi kakšen boili (to je kroglica z aromo, katera privablja ribe). Če je voda mrzla je boljše, da uporabimo majhen trnek, da ga ribe ne vidijo. Vse ribe pa je najboljše loviti v določenem času, ko rade primejo za trnek. Ribolov ni enostaven šport, saj ima veliko spremenljivk, ki se konstantno spreminjajo, kot na primer temperatura zraka ali tlak v zraku.  Zato je ribolov zelo zapleten šport, pri njem moramo znati kar dobro opazovati in logično razmišljati, saj če vidimo, da v jezeru ni rib ne bomo ravno ujeli ribe.

Ribolov ima dober del in to je strateško razmišljanje, kam vreči trnek za najhitrejši in največji ulov. Ribolov pa ima še en pomemben del, to je plovec. Plovec vam pove kdaj ste nekaj ujeli, saj se potopi, če se pozicija trnka spremeni. Plovec mora biti nastavljen pravilno, da je ribolov lahko uspešen. Obtežitev trnka je za ribolov tudi zelo pomemben saj lahko odloča kako globoko lovite z vrvico. Če imate na vrvici večjo utež to pomeni, da bomo lahko ujeli ribe, ki plavajo globlje. Ribolov je lahko zelo zanimiv, če si ga takega naredimo.