Otroški avtosedeži

Otroški avtosedežiOtroški avtosedeži so danes na eni stani obvezni v vozilih, ki v cestnem prometu prevažajo otroke, na drugi strani pa že dolgo časa samoumevni. Zavedanje, da so otroški avtosedeži samoumevni je zorelo postopoma. V prvi vrsti so bile ceste vedno polnejše avtomobilov, pred desetletji je s tem, ko so bila vozila dostopna le majhnemu številu ljudi, varnost na račun majhnih izkušenj slaba. Varnost se je postopoma večala z zavedanjem posledic prometnih nesreč ter vrsto novosti, ki so v vozila prinesla vedno več varnosti. Z razvojem so se začeli proizvajalci zavedati, da je za odrasle dobro poskrbljeno, za otroke pa je bilo sila slabo in pomanjkljivo poskrbljeno.

Varnostno noto so otroški avtosedeži dobili v 60′ letih minulega stoletja. V 50 in 60 minulega stoletja so se začele v avtomobilski industriji pojavljati vedno večje zahteve po varnosti. Proizvajalci so začeli razvijati v vseh pogledih varnejše avtomobile. Kmalu so prišli do spoznanja, da sedeži namenjeni odraslim potnikom, otrokom ne nudijo dovolj zaščite. Ugotovitev je prek razvoja svoj namen dosegla leta 1963, ko je na trg prišel otroški avto sedež z takrat najsodobnejšimi varnostnimi elementi. Razvoj od takrat do današnjih dni ni miroval, ampak smo bili priče vedno novih izboljšav.

Pomembna pridobitev do današnjih dni je na eni strani obvezna uporaba otroških avtosedežev za prevoz otrok, na drugi pa otrokovi starosti, teži in velikosti prilagojeni avto sedeži. Danes imamo tako varnostno noto otroških avtosedežev že visoko razvito, saj so novi otroški avto sedeži bistveno bolj varni kot njihovi vsega nekaj let starejši predhodniki, prilagojeni so otrokovi starosti, teži in velikosti, postali so dostopni, tako, da je že nakup rabljenega otroškega avtosedeža z več vidikov vprašljiv. Delno je upravičljiv, če gre za otroški avtosedež zadnje generacije, kar bomo ugotovili po oznakah, otroški avtosedež je dobro ohranjen cena pa je starosti primerna. V vsakem nasprotnem primeru je vedno dobro razmisliti o smiselnosti nakupa rabljenega otroškega avtosedeža. Novi avtosedeži poleg več varnosti nudijo tudi individualno prilagoditev lastnosti našim željam, zahtevam in potrebam. Tako bomo lahko kupili otroški avtosedež, ki v popolnosti ustreza velikosti, starosti in teži otroka, saj bomo to lastnost pred nakupom lahko preverili in izbirali najboljšo možnost. Poleg tega si bomo med otroškimi avtosedeži izbrali takšnega, ki nam ustreza po barvi, materialih, zapenjanju v avtomobilu ter vrsti drugih individualno pogojenih lastnostih.

Današnji otroški avtosedeži so iz generacijo v generacijo boljši, zato je o smiselnosti napredka varnosti pri nakupu rabljenega vredno dobro, preudarno in odgovorno razmisliti.