Notranja vrata – Kako izbrati prava in kakšna je cena?

Gradite ali prenavljate hišo? Ali pa morda zgolj posodabljate notranjo opremo v vašem domu? Potem zagotovo razmišljate tudi o tem, kakšna bodo notranja vrata. Ker gre za predmet, ki bo dolga leta vhod v vaš dom in, ki naredi prvi vtis na obiskovalce, ta odločitev zagotovo ni lahka. Poleg tega pa so dan danes na trgu raznovrstna notranja vrata, najrazličnejših barv in oblik, kar odločitev le še otežuje.

Da bo vaša izbira lažja, vam v nadaljevanju članka predstavimo, katere lastnosti morajo imeti notranja vrata, kakšne vrste notranjih vrat so na voljo ter po kakšni ceni jih lahko dobite.

Notranja vrata

Na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu notranjih vrat?

Notranja vrata so pomemben del vsakega doma. Niso le prehodna točka med sobami, temveč so tudi ključni element oblikovanja in funkcionalnosti, ki notranjim prostorom vdihne dušo. Spadajo med del pohištvene opreme in na nek način odsevajo naš osebni stil ter način življenja. Zato je pomembno, da so premišljeno izbrana in naredijo dober vtis, tako na nas, ko pridemo domov, kot tudi na vse naše obiskovalce. A poleg tega morejo imeti notranja vrata tudi nekatere ostale lastnosti, na katere je treba biti pozoren pri nakupu.

Med te zagotovo spada to, da morajo, tako kot vsa ostala vrata, zagotavljati ustrezno varnost in zaščito pred vlomi, potresi in požari. Le tako lahko namreč zaščitite svoje osebne predmete in vas tudi znotraj vašega doma. Poleg tega morajo tovrstna vrata dobro opravljati tudi funkcijo ločevanja prostorov. To pomeni, da morajo imeti dobra tesnila ter zagotavljati ustrezno zvočno in svetlobo izolacijo. Na tak način bo vsaki sobi omogočena zasebnost, posameznikom pa umik pred ostalimi v stanovanju.

Ena izmed pomembnejših lastnosti notranjih vrat pa je tudi ta, da so na voljo različne možnosti odpiranja in zapiranja. Niso vsi notranji prostori enako veliki, zato tudi vrata ne morejo biti v vseh domovih enaka in se niti ne morejo vsepovsod enako odpirati. Pred nakupom notranjih vrat je zato dobro razmisliti o tem, kakšno odpiranje vam omogoča prostor ter kakšno velikost vrat potrebujete. Odločiti pa se morate tudi o tem, kakšno vrsto zaklepanja oziroma vtičnice si želite, da imajo vaša notranja vrata. Recimo, da se samodejno zaklenejo ali ne.

Notranja vrata

Kakšne vrste notranjih vrat so na voljo?

Zraven vsega navedenega pa morate izbrati še to, kakšen material vrat si želite in kakšen stil, tudi tukaj so namreč možnosti skorajda neskončne.

V podjetju TeTim imajo na voljo široko paleto notranjih vrat različnih materialov, barv in oblik. Izbirate lahko tako med lesenimi kot tudi furniranimi, lakiranimi, steklenimi, masivnimi in CPL vrati. Vsaka izmed teh vrst vrat pa ima nato na voljo še različne opcije glede barve materiala in stila vrat.

Kakšna notranja vrata boste izbrali je odvisno popolnoma od vas in od tega, kakšne so vaše želje. Ima pa vsak material vrat določene prednosti in razlike pri načinih vzdrževanja. Lesena vrata imajo na primer poseben čar, saj so naravna in praktično večna, kar drugi materiali vrat ne premorejo. So pa nekoliko težja za vzdrževanje, prav tako pa se lahko njihova barva sčasoma nekoliko spremeni. Furnirana notranja vrata so po videzu zelo podobna masivnim vratom, le da so nekoliko drugače zasnovana in zato tudi cenejša. Najbolj odporna na zunanje vplive in poškodbe so potem na primer lakirana vrata, ki so premazana z dvokomponentnim lakom. Ta vrata so gladka na dotik in omogočajo največ možnosti različnih barv in stilov.

Nekoliko bolj sodobna rešitev, ki daje več svetlobe in odpre prostore pa so zagotovo steklena vrata. Ta so odlična predvsem za manjše prostore, ki so minimalistično opremljeni. Podobno pa je tudi s CPL vrati, ki so prevlečena z dekorativno folijo in dodajo poseben, moderen videz. Ta notranja vrata so prav tako odporna na udarce in enostavna za čiščenje ter vzdrževanje.

Koliko stanejo notranja vrata?

Seveda pa vas pri opremljanju doma verjetno zanima tudi to, kakšna je cena notranjih vrat. Tukaj vam lahko povemo, da je ceno vrat zelo težko napovedati vnaprej, saj se ta razlikuje glede na to, kakšna vrata boste izbrali. Nekateri modeli so tako na primer na voljo že od 269 evrov naprej, spet drugi pa od 816 evrov za kos naprej.

Da boste izbrali takšna, ki bodo najbolj primerna za vas, se obrnite na podjetje TeTim, kjer vam bodo ustrezno svetovali in tudi izračunali, koliko bi vas stala posamezna vrata.

Notranja vrata