Lesni peleti kot poceni ter ekološki energent z visokim izkoristkom

Lesni peleti v zadnjem času postajajo ključni obnovljivi energent, ki ga za ogrevanje uporablja čedalje višje število gospodinjstev, predvsem v EU. Njihova uporaba se je v zadnjih letih več kot potrojila. To je seveda logično, energetska samooskrba postaja vse bolj pomembna vrednota mnogih narodov, saj se cene nafte ter plina neprestano dvigajo, njihova uporaba pa je zelo škodljiva za okolje.

Lesni peleti se proizvajajo za namen ogrevanja v najrazličnejših manjših in večjih zgradbah. Njihova uporaba je za uporabnike popolnoma enostavna, učinkovita, sama surovina pa je izjemno dostopna, kar se pozna tudi pri ugodnejših cenah. Od drv se razlikujejo po tem, da omogočajo avtomatizirano uporabo – ni jih potrebno nalagati v kurišče, saj za to poskrbi sama kurilna naprava.

lesni peleti

Kako nastanejo lesni peleti? Za njihovo proizvodnjo se uporabijo različni odpadki lesne biomase, kot je npr. žagovina, ki nastane kot stranski produkt obdelovanja lesa v druge namene. Le-te je potrebno dobro zmleti, nato pa jih stisniti skozi matriko. Tako dobijo svojo značilno valjasto obliko. Suha žagovina se s procesom peletiranja pretvori v gosto biomaso z nizko vsebnostjo vlage, kar uporabnikom omogoča zelo visoke izkoristke pri ogrevanju.

Lesni peleti, dostopni v naši spletni trgovini, so kakovostni ter ugodni, saj za njihovo proizvodnjo uporabljamo ostanke kakovostnega ter splošno dostopnega lesa. Lesni peleti so izdelani predvsem iz smrekovega ali bukovega lesa. Ne vsebujejo nobenih aditivov, lepih ali ostalih dodatkov, ki bi lahko v ozračje izpuščali kakršnekoli druge emisije. Dostopni so v paketih različnih velikosti – dobljivi so v 15 kg vrečah, ali pa na paleti, v Big bag vrečah, ki napolnjene tehtajo 1 tono.

Uporaba lesnih peletov je popolnoma ekološka, varna, enostavna ter čista. Pri izgorevanju peletov namreč nastane izjemno malo pepela. Tako je čiščenje peči potrebno le nekajkrat na sezono. Pri starejših modelih pečeh so lahko problematične le emisije prašnih delcev, vendar lahko z vgradnjo sodobnejšega kotla, ki vsebuje elektrostatične filtre, rešite tudi to težavo.