Boleče grlo

Boleče grlo se največkrat pojavi v zimskem času, zjutraj ko se zbudimo in gremo po dnevih opravilih. Boleče grlo se največkrat pojavlja kot bolečina pri požiranju, bolečine pri govorjenju, izsušenost grla, včasih pa bolečino spremlja še hripav glas. Največkrat je posledica okužb z virusom ali prehladom.

Boleče grlo

Vzroki za boleče  grlo so ponavadi slab obrambni mehanizem telesa, stik z ostalimi, ki so prehlajeni, prevelika obremenitev glasu s petjem… Vendar bolečine velikokrat povzročajo tudi psihični vzroki.  Vendar boleče grlo je dober znak, vsaj s tem nam telo sporoča, da se telo odziva na okužbo.

Zdravljenje bolečega grla z razno raznimi tableti in zdravili je nesmiselno, saj zadostujejo že če pijete islandski čaj, smrekove vršičke, gozdni lišaji, žajbelj. Tudi med in propolis pomagata pri bolečinah. Poznamo tudi druge rešitve kako se lotiti boleče grlo. Eden izmed njih je, da damo toplo oblogo na vrat. Mehko brisačo pomočimo v kis in vodo in jo ovijemo okoli vratu, skozi pa povijemo še šal. To delamo vsak dan najmanj po dve uri. Druga rešitev je sesanje močne limone. Pri tem damo limono čim bližje mandljem in jo počasi sesamo dokler se limona popolnoma ne zmehča. Tudi to ponavljamo na vsake dve uri. Boleče grlo bi iz dneva v dan moglo biti manjše in v nekaj dneh bi moglo boleče grlo izginiti  . Za boljšo odpornost proti virusi in ostalimi stvarmi pa je  dobro uživati vitamin E in C, česen v obliki kapsul in ehinacejo.

V primeru, da se stanje v treh dnevih ne poboljša oziroma se stanje poslabša (npr. visoka temperatura, težave z dihanjem, čeljustni krč) pa je potrebno obiskati zdravnika.